GOTS | Cazitex
Cazitex

GOTS©

Voortaan vind je bij Cazitex ook textielstoffen vervaardigd uit 100% biokatoen. Lakenkwaliteit, velours chenille, fleece, jersey, enz. …
Deze weefsels zijn gecertifieerd volgens het wereldwijd erkende en leidinggevend GOTS-label, Global Organic Textile Standard.
Dat staat niet alleen garant voor biologische teelt, maar ook voor een minder belastend productieproces en correcte arbeidsomstandigheden.

Milieu

Telers van katoen gebruiken geen chemische pesticiden en insecticiden, doen aan wisselbouw en gebruiken geen genetisch gemanipuleerde zaden.
Ook bij het bewerken van de stof, bijvoorbeeld het verven, mag er geen gebruik gemaakt worden van schadelijke chemicaliën, zware metalen, formaldehyde, kankerverwekkende stoffen, nanopartikels, enz. …
Al deze stoffen zijn namelijk giftig voor de mens en niet biologisch afbreekbaar.
Naast de regels op het gebied van chemicaliën dienen fabrieken ook zuinig om te gaan met water en energie en zijn ze verplicht om een duurzaam afvalwatersysteem te gebruiken. Bij zo’n watersysteem wordt het afvalwater hergebruikt en gaat het niet terug de grond in.

Ook sociale criteria

Het GOTS-label ziet er eveneens op toe dat de sociale criteria nageleefd worden. De arbeidsomstandigheden voor de boeren en de arbeiders in de fabrieken moeten goed geregeld zijn. Ook zijn er regels wat betreft minimumloon, werkuren en is er een verbod op kinderarbeid. Alle sociale eisen zijn gebaseerd op de normen van de International Labour Organization.